Bouwplan op akkerbouwbedrijven

Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Totaal gewasareaal stijgt licht in 2023

In Nederland blijft het bouwplan voor akkerbouwbedrijven in de doelpopulatie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vrij stabiel, terwijl het totale gewasareaal de laatste jaren licht is toegenomen. Elk jaar verandert de verdeling van gewassen, maar de verschillen tussen jaren zijn meestal klein.

Areaal

Grafiek wordt geladen...
Het totale gewasareaal op akkerbouwbedrijven waarop het LMM is gericht is de laatste jaren licht toegenomen.

Areaal per bedrijf

Grafiek wordt geladen...
Het gemiddelde gewasareaal per akkerbouwbedrijf is sinds 2020 jaarlijks licht gedaald, van 59,9 ha in 2020 naar 58,5 ha in 2023. Elk jaar verandert de verdeling van gewassen, maar die verschillen zijn meestal klein.

Regio

Grafiek wordt geladen...
Er zijn grote verschillen in gewasareaal tussen regio’s. In de Klei- en Lössregio is wintertarwe het meest voorkomende gewas, terwijl in de Zandregio voedergewassen het grootste aandeel hebben.

Er zijn grote verschillen in het bouwplan tussen grondsoortregio’s, zowel in totaal areaal per bedrijf als ook de verschillende gewassen. In de Kleiregio zijn akkerbouwbedrijven grootst, gevolgd door de Zandregio en de Lössregio heeft de kleinste bedrijven. In de Kleiregio neemt de omvang licht toe, terwijl in de Zandregio de omvang licht afneemt. In de Lössregio is de omvang stabiel.

Op kleigrond wordt veel wintertarwe (27%) en consumptie- en pootaardappelen (samen 23%) geteeld, daarnaast bestaat een groot deel van het areaal uit overige gewassen (23%). De laatste 10 jaar is het bouwplan stabiel. In de Lössregio zijn suikerbieten (19%) en consumptieaardappelen (16%) populair, terwijl ook hier wintertarwe een aanzienlijk aandeel heeft (25%). Ook in deze regio is het bouwplan stabiel de laatste jaren.

Op zandgrond is het bouwplan anders: hier gaat in vergelijking met de andere regio’s in 2023 nog steeds veel ruimte naar zetmeelaardappelen (18%), maar de laatste jaren is dit aandeel wel gedaald: in 2013 was dit nog 25%. Daarnaast worden in vergelijking met de andere regio’s meer voedergewassen geteeld, zoals gras en snijmais (22%).

Zandregio

Grafiek wordt geladen...
In de Zandregio neemt het bouwplan op akkerbouwbedrijven langzaam af. Met name de teelt van zetmeelaardappelen neemt af. In 2011 bestaat 16 ha van het bouwplan uit zetmeelaardappelen, in 2023 is dit nog maar 9,2 ha.

Kleiregio

Grafiek wordt geladen...
Het bouwplan in de Kleiregio is vrij stabiel over de jaren heen.

Lössregio

Grafiek wordt geladen...
Het bouwplan in de Lössregio is vrij stabiel over de jaren heen.

Over de indicator

Deze indicator toont de verdeling van gewassen over het totale cultuurgrondoppervlak op akkerbouwbedrijven. Overige granen omvatten zomertarwe, wintergerst, haver en rogge, terwijl overige gewassen onder andere bestaan uit uien, conservengroenten en graszaad.

Bron

De CBS-Landbouwtelling verzamelt gegevens over het gewasareaal door jaarlijks vragenlijsten uit te sturen naar agrarische bedrijven in Nederland. Landbouwbedrijven geven hierop gedetailleerde informatie over de grootte en samenstelling van hun gewasareaal, inclusief het aantal ha per gewas. De gegevensverzameling is verplicht, zodat een nauwkeurig en compleet overzicht van de Nederlandse landbouw kan worden verkregen.

Alleen bedrijven die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor deze bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst moeten hebben en meer dan 10 ha cultuurgrond moeten bezitten.