Bedrijfsomvang grond op overige dierbedrijven

Laatste update: 17 december 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Gemiddeld areaal op overige dierbedrijven daalt licht in 2023

In 2023 gebruiken overige dierbedrijven binnen de doelpopulatie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) gemiddeld zo’n 39 ha cultuurgrond. Dit is een daling ten opzichte van 2022, maar vergelijkbaar met het areaal in 2021.

Gemiddeld

Grafiek wordt geladen...
Overige dierbedrijven hebben in 2023 gemiddeld 39 ha cultuurgrond in gebruik. Dit is een daling ten opzichte van het voorgaande jaar.

Spreiding

Grafiek wordt geladen...
De mediane bedrijfsomvang van overige dierbedrijven ligt al jaren rond de 24 ha. De spreiding is in de loop der jaren echter toegenomen.

Grootteklasse

Grafiek wordt geladen...
Er zijn meer overige dierbedrijven in 2023 in vergelijking met 2022, met name het aantal kleine bedrijven (met minder dan 25 ha) is toegenomen.

Regio

Grafiek wordt geladen...
Overige dierbedrijven zijn gemiddeld het grootst in de Kleiregio en het kleinst in de Zandregio.

Grote bedrijven steeds groter

Hoewel de gemiddelde bedrijfsomvang op overige dierbedrijven is gestegen, ligt de mediaan al jaren rond de 24 ha. Grote bedrijven zijn wel steeds groter worden. Sinds 2000 zijn de bedrijven op het 80e percentiel met 17% gegroeid tot 48 ha.

Regionale verschillen

In alle regio’s is de mediane bedrijfsomvang redelijk stabiel. In de Zandregio zijn overige dierbedrijven kleiner dan in de Klei- en Lössregio.

Zandregio

Grafiek wordt geladen...
De mediane bedrijfsomvang in de Zandregio is stabiel met ongeveer 23 ha.

Kleiregio

Grafiek wordt geladen...
De mediane bedrijfsomvang in de Kleiregio is stabiel met ongeveer 28 ha.

Lössregio

Grafiek wordt geladen...
De mediane bedrijfsomvang in de Lössregio is stabiel met ongeveer 27 ha.

Over de indicator

Deze indicator laat zien hoeveel ha cultuurgrond een gemiddeld landbouwbedrijf gebruikt. Voor melkveebedrijven wordt daarnaast ook de oppervlakte niet-landbouwgrond, zoals natuurterreinen, meegenomen. De gegevens zijn afkomstig uit de CBS-Landbouwtelling.

Wat wordt bedoeld met cultuurgrond en niet-landbouwgrond?
  • Cultuurgrond verwijst naar grond die geschikt is voor landbouw, zoals akkers en weilanden.
  • Niet-landbouwgrond, zoals natuurterreinen, wordt pas sinds 2006 geregistreerd en is specifiek voor melkveehouderijen relevant.

Sommige bedrijven gebruiken ook grond in het buitenland, maar deze wordt niet meegenomen in de indicator. Dit komt doordat het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) zich richt op de impact van het Nederlandse mestbeleid. Grondpercelen in het buitenland die door steekproefbedrijven worden gebruikt, worden afzonderlijk in het Bedrijveninformatienet geregistreerd. Ook het gebruik van nutriënten (via bemesting en beweiding) en onttrekkingen van nutriënten (via geoogste gewassen) op gronden in het buitenland worden zo goed mogelijk vastgelegd. Met deze registraties is het mogelijk om de nutriëntengebruiken en bodemoverschotten specifiek te berekenen voor de cultuurgrond die onder de Nederlandse wetgeving valt.

Bron

De CBS-Landbouwtelling verzamelt gegevens over het gewasareaal door jaarlijks vragenlijsten uit te sturen naar agrarische bedrijven in Nederland. Landbouwbedrijven geven hierop gedetailleerde informatie over de grootte en samenstelling van hun gewasareaal, inclusief het aantal ha per gewas. De gegevensverzameling is verplicht, zodat een nauwkeurig en compleet overzicht van de Nederlandse landbouw kan worden verkregen.

Alleen bedrijven die binnen de definitie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) vallen, worden getoond. Voor deze bedrijven geldt dat ze minimaal 25.000 euro Standaardopbrengst moeten hebben en meer dan 10 ha cultuurgrond moeten bezitten.