Toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex

Laatste update: 7 november 2023 Update frequentie: Jaarlijks

De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex in Noord-Holland stijgt fors in 2021 tot ruim €900 miljoen

Deze indicator toont de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex en de verdeling van die werkgelegenheid naar herkomst en ketenschakel (de plaats in de keten). Het glastuinbouwcomplex omvat de glasgroenteteelt, de snijbloementeelt, de pot- en perkplantenteelt, de champignonteelt, de verwerkende industrie van glasgroenten en champignons en de toeleveranciers en distributeurs. Dit complex genereert niet alleen zelf toegevoegde waarde maar heeft ook een uitstralingseffect naar toeleverende bedrijven en de distributiesector.

Totaal

Grafiek wordt geladen...

De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex in Noord-Holland bedraagt in 2021 ruim €900 miljoen.

Herkomst

Grafiek wordt geladen...

De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex in Noord-Holland wordt vooral gerealiseerd met behulp van binnenlandse grondstoffen.

Ketenschakel

Grafiek wordt geladen...

De primaire productie is de belangrijkste ketenschakel qua toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex in Noord-Holland.

Het glastuinbouwcomplex omvat de glasgroententeelt, de snijbloementeelt, de pot- en perkplantenteelt, de champignonteelt, de verwerkende industrie van glasgroenten en champignons en de toeleveranciers en distributeurs. De toegevoegde waarde van het Noord-Hollandse glastuinbouwcomplex is in 2021 ten opzichte van 2020 gestegem tot bijna €920 miljoen (gebaseerd op binnenlandse grondstoffen). Hiervan is ongeveer twee derde afkomstig van de primaire productie. De toegevoegde waarde gebaseerd op buitenlandse grondstoffen bedraagt €33 miljoen. Een groot deel van de economische betekenis van het Noord-Hollands glastuinbouwcomplex hangt samen met de aanwezigheid van veredelingsbedrijven, waarvan het centrum in Noord-Holland is gevestigd (Seed Valley).