Weidegang op melkveebedrijven

Laatste update: 28 september 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Bijna 95% van de melkkoeien in Noord-Holland wordt geweid in het weideseizoen 2022

Deze indicator toont de aantallen melkkoeien die geweid worden en aandelen in het totaal en het aantal bedrijven met melkkoeien waar weidegang wordt toegepast. De bron is de CBS-Landbouwtelling. De uitvraag in de Landbouwtelling heeft altijd betrekking op het voorliggende jaar. In de Landbouwtelling van 2021 is dus gevraagd naar het beweidingsjaar 2020. De totale dieraantallen kunnen door bedrijfswijzigingen (stoppers) iets afwijken van de telling in 2020 zelf. De vraagstelling op het thema weidegang is diverse keren veranderd. Zo was de vraagstelling in 2016 (over 2015) te summier om de weide-uren per dag te bepalen. De mate van detail in de uitvraag neemt toe in de loop van de tijd.

Aandeel

Grafiek wordt geladen...

Noord-Holland is een provincie waar een groot deel van de bedrijven met melkkoeien weidegang toepast. In het weideseizoen 2022 past bijna 97% van de bedrijven met melkkoeien een vorm van weidegang voor melkkoeien toe. Dat heeft betrekking op ruim 94% van de melkkoeien. Vanaf 2016 is een stijgende lijn ingezet.

Melkkoeien

Grafiek wordt geladen...

Het merendeel van de melkkoeien in Noord-Holland komt minimaal 120 dagen per jaar en zes uur per dag in de wei.

Bedrijven

Grafiek wordt geladen...

Het merendeel van de bedrijven met melkkoeien in Noord-Holland past een beweidingssysteem toe waarbij de melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar geweid worden en het aantal weide uren minimaal 6 uur per dag is. In het weideseizoen 2022 passen 27 melkveebedrijven in Noord-Holland geen weidegang toe.

Vergelijking Nederland

Grafiek wordt geladen...

Het aandeel melkkoeien met weidegang is in Noord-Holland met 94% aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland (73%). Dit wordt veroorzaakt doordat een belangrijke melkverwerker in deze provincie (CONO)weidegang verlangt door de koeien waarvan zij de melk verwerkt. Hiervoor krijgen de melkveehouders vanaf 2017 een extra bonus op de melkprijs. Het aandeel weidegang in de rest van Nederland neemt toe. Tussen 2016 en 2022 is het aandeel gestegen van 64% naar 73% van de melkkoeien.